За детальними кресленнями й макетами – традиційними результатами роботи інженерів-конструкторів – стоїть довга і напружена праця. Як правило, креслення багато разів переглядаються, змінюються та погоджуються.

Цей процес значно спростився з появою систем автоматизованого проектування (САПР). Користуючись швидкістю комп'ютерів і їх здатністю обробляти, зберігати та організовувати велетенські обсяги інформації, архітектурні й конструкторські фірми різко скоротили час проектування.

Традиційне проектування зводиться до моделювання будівель на кресленнях, виготовлення макетів із пластмаси, сталі та інших матеріалів, їх оздоблення, монтажу й фотографування у різних ракурсах для демонстрації замовнику. Внесення змін у модель або її перегляд призводить до повторення всієї цієї роботи.

Користуючись комп'ютером, конструктор чи архітектор спочатку будує електронну модель за допомогою ЕОМ і зберігає потрібну інформацію в пам'яті машини. Щоб продемонструвати модель під довільним кутом зору або показати результати інженерних досліджень, йому достатньо ввести декілька команд із клавіатури, і потрібне зображення з'явиться на екрані, тобто побудову нової моделі бере на себе електронна машина. Сучасні програми комп'ютерної графіки будують тривимірні вигляди, показують не тільки висоту і ширину побудов, а й їх глибину.

Запропоноване до вашої уваги видання є спробою ознайомити читача з потужною системою векторної графіки – AutoCAD фірми AutoDesk.

AutoCAD – відомий програмний продукт, який призначений для автоматизації проектно–конструкторських робіт. Він пропонує набільш удосконалені засоби для виконання креслень, а також зручні інструменти тривимірного моделювання.

Швидкість і легкість, з якими створюються тривимірні моделі проектованих виробів, широкі можливості їх перетворення і редагування, різні способи отримання плоских зображень цих виробів (виглядів, розрізів, перерізів), асоціативно пов’язаних з моделями, – усе це забезпечує велику економію часу порівняно з “ручним” кресленням. Графічне середовище AutoCAD дозволяє працювати одночасно з декількома кресленнями, має потужні засоби візуалізації створюваних тривимірних об’єктів і розширені можливості адаптації системи до вимог користувача, забезпечує зв’язок графічних об’єктів із зовнішніми базами даних, дозволяє проглядати і копіювати компоненти креслення без відкриття його файла, редагувати зовнішні посилання і блоки, що знаходяться у зовнішніх файлах, і багато–багато іншого.

Метою методичних рекомендацій є ознайомити студентів  з популярним програмним продуктом AutoCAD та навчити використовувати основні команди цієї системи і освоїти способи їх застосування