Ринкова трансформація національної економіки та входження України у світовий ринок зумовлюють особливу роль економічної освіти в процесі підготовки сучасних спеціалістів - фахівців, здатних мислити по-новому, орієнтуватися в складних економічних процесах, вміти їх аналізувати і забезпечувати розв'язання актуальних проблем ефективного господарювання. У зв'язку з цим виникає необхідність глибинного вивчення закономірностей розвитку ринкової системи.

 Можливість вивчити ці закономірності, надає дисципліна «Економічна теорія». Серед багатьох учбових дисциплін, вона займає базове, фундаментальне та основоположне місце.

 Метою дисципліни  «Економічна  теорія» є комплексне вивчення економічних відносин як форми суспільного виробництва, пізнання основ економічного життя суспільства у взаємозв'язку з потребами та інтересами людей, вивчення проблем ефективного використання суспільством обмежених виробничих ресурсів і шляхів досягнення максимальних кінцевих результатів при задоволенні зростаючих потреб людей.

«Економічна теорія» досліджує об'єктивні закони, що управляють ви­робництвом, розподілом, обміном та споживанням життєвих благ, дає ключ до усвідомлення економічних понять та категорій з ураху­ванням досягнень світової економічної думки.