Мета вивчення дисципліни "Організація аграрного виробництва" полягає в тому, щоб озброїти майбутніх спеціалістів науковими знаннями з ефективної організації сільськогосподарського виробництва в умовах багатоукладної економіки і розвитку ринкових відносин. Особливе значення має знання організаційно-економічних, правових і соціальних основ нових видів підприємств, форм господарювання, внутрігосподарських виробничих і економічних відносин в умовах підприємництва і конкуренції товаровиробників.  

Завданнями дисципліни є: сформувати в студентів вміння визначити найбільш пріоритетні варіанти досягнення високої ефективності виробничої діяльності та соціального розвитку колективів сільськогосподарських  підприємств; оволодіти принципами організації виробництва; дати знання з останніх досягнень науково-технічного прогресу, з основних напрямків впровадження інтенсивних технологій вирощування культур та з промислових технологій утримання худоби та птиці, щодо заходів постійного підвищення родючості ґрунту; навчити на основі глибокого аналізу розкривати і накреслювати реальні шляхи досягнення високих темпів підвищення продуктивності праці, зниження матеріально-фінансових і трудових витрат на одиницю продукції, зростання рівня рентабельності для забезпечення самофінансування, розширеного відтворення на основі інтенсифікації та раціонального використання виробничого потенціалу, пропорційного розвитку галузей; досягти високої результативності роботи на практичних заняттях.

Для успішного виконання поставлених завдань майбутні спеціалісти повинні знати: нормативно-правову базу створення та функціонування сільськогосподарських підприємств та об’єднань різних форм власності; наукові основи організації сільськогосподарського виробництва; методи раціонального використання виробничого потенціалу сільськогосподарського підприємства; методи планування економічного і соціального їх розвитку; організацію різних галузей в сільськогосподарських підприємствах; організацію виробничо-економічних зв’язків сільсько-господарських підприємств з іншими сферами АПК в умовах ринкових відносин; наукові основи організації сільськогосподарського виробництва в ринкових умовах господарювання; організаційно-економічні основи сільськогосподарських підприємств різних організаційно-правових форм, питання ефективного використання виробничого потенціалу підприємств; раціональні форми організації та оплати праці.

вміти: обґрунтовувати раціональну, економічно вигідну спеціалізацію та розміри сільськогосподарських підприємств і їх підрозділів; визначати раціональну організацію виробництва в різних галузях підприємств; підводити підсумки виробничо-фінансової діяльності сільськогосподарських  підприємств та їх підрозділів; визначати найбільш пріоритетні варіанти досягнення високої ефективності виробничої діяльності та соціального розвитку колективів сільськогосподарських підприємств; накреслювати реальні шляхи досягнення високих темпів підвищення продуктивності праці, зниження матеріально-фінансових і трудових витрат на одиницю продукції, зростання рівня рентабельності для забезпечення самофінансування, розширеного відтворення на основі інтенсифікації та раціонального використання виробничого потенціалу, пропорційного розвитку галузей; аналізувати виробничо-фінансову діяльність сільськогосподарських підприємств усіх форм господарювання; розробляти раціональну структуру посівних площ, планувати урожайність сільськогосподарських культур та продуктивність тварин; складати план помісячного та річного обороту стада худоби; складати технологічні карти вирощування сільськогосподарських культур та виробництва продукції тваринництва; розраховувати норми праці та розцінки її оплати; розраховувати собівартість одиниці продукції галузей рослинництва та тваринництва; узагальнювати передовий досвід і впроваджувати його у виробництво.