При вивченні складних економічних процесів та явищ часто застосовується моделювання. Модель – це спеціально створений об’єкт, на якому відтворюються певні характеристики досліджуваного явища, а моделювання – це конкретне відтворення цих характеристик, що дає змогу вивчати можливу поведінку явища без проведення експериментів над ним.

Моделювання є важливим інструментом наукової абстракції, що допомагає виокремити, уособити та проаналізувати суттєві для даного об’єкта характеристики (властивості, взаємозв’язки, структурні та функціональні параметри).

Для економіки, де неможливе будь-яке експериментування, особливого значення набуває математичне моделювання. Завдяки застосуванню потужного математичного апарату воно є найефективнішим і найдосконалішим методом. У свою чергу, математичні методи не можуть застосовуватися безпосередньо щодо дійсності, а лише щодо математичних моделей того чи іншого кола явищ.

Курс «Оптимізаційні методи і моделі в економічних дослідженнях» розрахований на 64 години. З них 32 лекційних та 32 практичних занять. У ході курсу буде розглянуто чотири розділи. Такі як:

1. Застосування методів диференціального числення в економічному аналізі

2. Застосування методів диференціального числення функцій багатьох змінних в економічних дослідженнях

3. Методи і моделі інтегрального числення

4. Застосування методів диференціальних рівнянь в економічних моделях

Після вивчення цих розділів буде написано три модулі (два останні розділи розглядаються в одному модулі). Модуль – це письмова перевірка, як практичних так і теоретичних знань. Крім того перевірка знань буде здійснюватися за допомогою написання індивідуальних завдань та виконання творчого завдання по завершенню курсу.

Остаточним контролем знань, вмінь та навичок є екзамен.