Фінансова статистика як галузь економічної статистики вивчає кількісну характеристику процесів і явищ, що відбуваються у фінансовій системі. 

Мета вивчення дисципліни – сформувати теоретичні знання і практичні навички кількісної оцінки економічних явищ і процесів, що відбуваються у фінансовій системі.

Інформаційною базою для набуття практичних навичок у навчальному процесі є статистичні дані, що характеризують розвиток фінансової систе­ми України, її окремих сфер та ланок, а саме – державного бюджету, фінансів суб’єктів господарювання та суб’єктів фінансового ринку – банківських установ, страхових та інвестиційних компаній, учасників фондового ринку тощо.

Предмет дисципліни – кількісна сторона масових явищ, що являють собою сукупність економічних відносин, які виражені в грошовій формі і відображають виробництво товарів та послуг, їх розподіл, перерозподіл, споживання та накопичення.

Метод фінансової статистики – сукупність специфічних прийомів та засобів дослідження, які ґрунтуються на основних положеннях економічної теорії, теорії фінансів та загальної теорії статистики.