Навчальна дисципліна «Безпека життєдіяльності та цивільний захист» є обов’язковим компонентом освітньої програми спеціальності «Харчові технології», оскільки питання щодо забезпечення професійної безпеки і охорони здоров’я працівників, пожежної та техногенної безпеки, захисту від надзвичайних ситуацій є невід’ємною складовою діяльності суб’єктів господарювання та входять в коло посадових обов’язків керівників і спеціалістів.

Метою вивчення дисципліни «Безпека життєдіяльності та цивільний захист» є формування необхідних компетенцій у сферах професійної безпеки, охорони здоров’я працівників, пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту у межах своєї компетенції на посаді.

Під час вивчення дисципліни «Безпека життєдіяльності та цивільний захист» студенти повинні здобути необхідні знання стосовно організації, управління та забезпечення безпеки професійної діяльності, пожежної і техногенної безпеки, захисту від надзвичайних ситуацій та навчитись ідентифікувати джерела небезпеки і шкідливі й небезпечні чинники, оцінювати ризики їх впливу, розробляти та впроваджувати заходи щодо забезпечення та підвищення рівня професійної безпеки, охорони здоров’я працівників, пожежної, техногенної безпеки, захисту працівників, населення, територій, майна, навколишнього середовища від надзвичайних ситуацій.