Основна мета дисципліни “Овочівництво” — формування у студентів знань та умінь з наукових основ овочівництва, а також формування у майбутніх фахівців знань і навичок з технології виробництва овочевої продукції, яка є цінним продуктом харчування населення та сировиною для переробних підприємств.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен:

знати стан і перспективи розвитку овочівництва; значення, анатомо-моорфологічні та біологічні особливості овочевих культур; фізіологію стійкості до факторів зовнішнього середовища; закономірності плодоношення; сучасні технології вирощування високих урожаїв екологічно чистих овочів у відкритому та закритому ґрунті різних грунтово-кліматичних зон; шляхи і способи покращення продукції та заходи щодо її підтримання; способи скорочення затрат праці та засобів виробництва під час вирощування.

уміти, враховуючи біологію росту та розвитку овочевих культур, сортимент, сівозміни набір сільськогосподарської техніки в конкретній грунтово-кліматичній зоні, вибирати і оцінювати придатність площ для овочівництва; враховуючи біологічні особливості овочевих культур, їх вимоги до умов вирощування, користуючись практичними рекомендаціями, здійснювати своєчасне проведення технологічних заходів догляду за посівами у різних грунтово-кліматичних умовах України; на основі грунтово-кліматичних умов регіону, використовуючи біологічні особливості наявного сортименту видів та сортів овочів, планувати збирання врожаю; на основі попереднього визначення врожайності, використовуючи дані маркетингових досліджень в умовах господарства визначити товарність продукції та можливі шляхи її реалізації.

Для вивчення дисципліни потрібні знання з ботанік и, генетики, рослинництва, фітофармакології, фізіології, ентомології, ґрунтознавства, агрометеорології, біохімії, землеробства, агрохімії, дослідної справи, визої математики.

Для покращення викладення дисципліни і набуття студентами міцних знань і навичок з овочівництва при читанні курсу і проведенні практичних занять ставляться наступні завдання:

Довести до студентів завдання, що стоять перед овочівництвом, у зв’язку з переведенням сільського господарства на ринкові відносини та входженням України у Європейську спільноту;

— вивчити теоретичні основи овочівництва;

— опанувати технології вирощування овочевих культур;

— освоїти способи розмноження овочевих культур;

— навчитися вирощувати високоякісну продукцію та насіннєвий матеріал у господарствах;

знати сортові ознаки та сорти основних овочевих культур.

Робоча програма навчальної дисципліни