Вивчення дисципліни “Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва” призначене для студентів напряму підготовки 6.090101 — агрономія, освітнього рівня бакалавр, спеціальності 6.09010101-агрономія.

Предмет дисципліни – зерно, насіння, плодово-овочева продукція, картопля і технічні культури як сировина для промислової переробки в різноманітних галузях. “Технологія зберігання та переробки продукції рослинництвавивчає систему i методику показників якості зерна, насіння, бульб картоплі, цукрових буряків та плодово-овочевої продукції, які необхідні для обґрунтування раціональних режимів зберігання великої їх кількості та забезпечення найбільших виходів готової продукції під час технологічного перероблення за цільовим призначенням.

Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва ” як наукова дисципліна охоплює питання:

-     хімічний склад зерна і чинники, які визначають його мінливість;

-     біологічні особливості зерна і насіння окремих зернових культур;

-     фізіологічні та біохімічні процеси, що проходять в зерні;

-     вплив сорту та умов його вирощування на якість зерна;

-                   технологічні показники якості зерна, насіння, плодово-овочевої продукції, картоплі і технічних культур і методи їх визначення;

-     стан і розвиток виробництва зерна;

-     підбір машин та визначення технологічної ефективності очищення  зерна;

-     розрахунки площ складських приміщень для зберігання зерна (насіння).

Мета викладання дисципліни – ознайомлення студентів з особливостями будови i хімічного складу зерна, насіння, плодово-овочевої продукції, картоплі і технічних культур для подальшого обґрунтування наукових основ їх зберігання i переробки.

Завдання дисципліни – закласти основу знань методів оцінки якості зерна, насіння плодово-овочевої продукції, картоплі і технічних культур для найбільш ефективного їх використання.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен:

-знати морфологічні, анатомічні та хімічні особливості зерна та насіння   основних сільськогосподарських культур, а також їх вплив на фізіологічні й біохімічні процеси, які проходять в зерні, плодово-овочевої продукції, картоплі і технічних культурах;

- вміти застосовувати отримані теоретичні знання в практичній діяльності, розрізняти зерно, насіння, плодово-овочеву продукцію, картоплю і технічні культури, визначати їх якісні показники з врахуванням цільового призначення готувати зерноочисні машини для очищення зернових мас та визначати технологічну ефективність зерна.