Вивчення дисципліни “Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва” призначене для студентів напряму підготовки 6.090101 — агрономія, освітнього рівня бакалавр, спеціальності 6.09010101-агрономія.
Предмет дисципліни – зерно, насіння, плодово-овочева продукція, картопля і технічні культури як сировина для промислової переробки в різноманітних галузях. “Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва” вивчає систему i методику показників якості зерна, насіння, бульб картоплі, цукрових буряків та плодово-овочевої продукції, які необхідні для обґрунтування раціональних режимів зберігання великої їх кількості та забезпечення найбільших виходів готової продукції під час технологічного перероблення за цільовим призначенням.
“ Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва ” як наукова дисципліна охоплює питання:
- хімічний склад зерна і чинники, які визначають його мінливість;
- біологічні особливості зерна і насіння окремих зернових культур;
- фізіологічні та біохімічні процеси, що проходять в зерні;
- вплив сорту та умов його вирощування на якість зерна;
- технологічні показники якості зерна, насіння, плодово-овочевої продукції, картоплі і технічних культур і методи їх визначення;
- стан і розвиток виробництва зерна;
- підбір машин та визначення технологічної ефективності очищення зерна;
- розрахунки площ складських приміщень для зберігання зерна (насіння).
Мета викладання дисципліни – ознайомлення студентів з особливостями будови i хімічного складу зерна, насіння, плодово-овочевої продукції, картоплі і технічних культур для подальшого обґрунтування наукових основ їх зберігання i переробки.
Завдання дисципліни – закласти основу знань методів оцінки якості зерна, насіння плодово-овочевої продукції, картоплі і технічних культур для найбільш ефективного їх використання.
У результаті вивчення дисципліни студент повинен:
-знати морфологічні, анатомічні та хімічні особливості зерна та насіння основних сільськогосподарських культур, а також їх вплив на фізіологічні й біохімічні процеси, які проходять в зерні, плодово-овочевої продукції, картоплі і технічних культурах;
- вміти застосовувати отримані теоретичні знання в практичній діяльності, розрізняти зерно, насіння, плодово-овочеву продукцію, картоплю і технічні культури, визначати їх якісні показники з врахуванням цільового призначення готувати зерноочисні машини для очищення зернових мас та визначати технологічну ефективність зерна.
- Викладач: Глеваський Володимир