Спеціальна генетика – це генетика окремих видів і родів, вона систематизує знання геномного і каріологічного аналізу, генетики і феногенетики ознак, мутагенезу, поліплоїдії, інбридингу і гетерозису, генетиці популяцій (природних і сортових) і інших питаннях генетики цього виду. Вивчення генетики виду у рослин іде в  двох напрямках: аналіз генетики індивідів (особин) і вивчення генетики популяцій. Вивчення генетики індивіда створює основу розробки і удосконалення методів отримання вихідного матеріалу для селекції, добору пар при  гібридизації. Генетика поуляцій обгрунтовує шляхи і методи добору і стабілізації сортових сукупностей з метою формування їх гомеостазу.

При вивчені цього курсу магістрами мають бути вирішені такі завдання:

1.Систематизувати і поглибити знання по геномному і  каріологічному аналізу, генетиці і феногенетиці ознак основних видів сільськогосподарських культур.

2.Оволодіти методами генетичного аналізу при  вивченні закономірностей успадкування, спадковості, мінливості на рівні індивідів (особин) і в структурі генетики популяцій у різних видів сільськогоподарських культур.

3.Вивчити специфіку мутагенезу, поліплоїдії, інбридингу і гетерозису у різних видів сільськогсподарських культур.

4.Навчитись використовувати знання спеціальної генетики сільськогосподарських  культур в складанні селекційних програм і їх реалізації.