Кормовиробництво та луківництво.

Кормовиробництво це система організаційно-господарських і технологічних заходів з виробництва, заготівлі, переробки та зберігання кормів. Сучасне кормовиробництво характеризується високим ступенем механізації вирощування кормових культур, використанням інтенсивних технологій заготівлі та збереження кормів, які дозволяють значно збільшувати вихід кормів та підвищувати їхню якість. Упроваджені в виробництво нові сорти кормових культур та багаторічних трав інтенсивного типу. Розробляються методи заготівлі сіна активним вентилюванням, пресування сіна в тюки та рулони, штучне зневоднення зелених кормів, силосування з використанням бактеріальних заквасок. Метою досліджень у кормовиробництві є розроблення теоретичних основ і практичних прийомів отримання високих та сталих врожаїв кормових культур і травостоїв, збереження їхньої поживної цінності та створення на цій основі міцної кормової бази для тваринництва.

Ділиться на польове і лучне кормовиробництво.  Лучне кормовиробництво містить у собі заходи щодо поліпшення природних кормових угідь, створення високопродуктивних засіяних пасовищ і сіножатей і забезпечує годівлю тварин кормами з лучних трав. Польове кормовиробництво містить у собі три джерела одержання кормів: 1) кормову площу; 2) зернокормові культури; 3) побічну продукцію рослинництва.

Предметом кормовиробництва як наукової дисципліни є лучні і польові кормові культури, їх класифікація, способи вирощування і заготівлі кормів, прийоми насінництва кормових рослин і, у зв'язку з цим, вивчення принципів і практичних основ організації кормової площі та кормових конвеєрів (зеленого, силосно-сінажного і сировинного для виробництва кормів штучним зневодненням).

Основною метою дисципліни «Кормовиробництво» є оволодіння прийомами виробництва і заготівлі кормів.

Головні завдання дисципліни ‒ вивчення прийомів оцінювання поживності, біологічних та екологічних особливостей кормових рослин, методів програмування їхньої врожайності, способів поліпшення і використання природних кормових угідь, основ створення на них високопродуктивних культурних пасовищ і сіножатей, прийомів створення високопродуктивних кормових площ на польових землях, конвеєрного виробництва кормів, інтенсивних технологій і комплексної механізації вирощування основних груп кормових і зернофуражних культур, організації і методів підвищення продуктивності кормових сівозмін, впровадження сучасних технологій заготівлі кормів і виробництва насіння кормових культур.