Метою навчальної дисципліни "Практична граматика першої іноземної мови" є ознайомлення студентів з основними поняттями і категоріями системи сучасної граматики англійської мови, практичне вживання мови та формування мовленнєвих навичок і вмінь; формування вмінь оперування понятійним апаратом практичної граматики; розвиток та практичне застосування отриманих знань, умінь і навичок з практичної граматики

Навчальна дисципліна «Практична граматика першої іноземної мови» розрахована на студентів 1 курсу факультету права та лінгвістики викладається англійською мовою. Викладання даної дисципліни має на меті ознайомлення студентів з англійською граматичною термінологією, основними граматичними явищами мови, що вивчаються.

У процесі навчання майбутніх перекладачів практичної граматики також враховується зміна орієнтації навчання на користь комунікації, наближеної до носіїв мови, і відповідно, на користь збільшення питомої ваги розмовного стилю мовлення, що призводить до широкого застосування циклічного принципу. Як правило, перші  вправи циклу є англомовними, а решта – перекладними.

Курс дисципліни має на меті надати студентам можливість правильно і свідомо практично застосовувати правила утворення і шляхи перекладу найбільш широко вживаних граматичних конструкцій сучасної англійської мови при здійсненні усного та повного письмового перекладу текстів різних стилістичних напрямків, газетних та наукових статей, тощо.