Основна мета дисципліни – навчити студентів основам керівництва ветеринарною діяльністю, засвоївши: організаційну структуру ДПСС України і ветеринарної медицини, організацію діяльності ветеринарної служби в територіальних органах управління Держпродспоживслужби та підприємствах й установах державної ветеринарної медицини, приватній справі та відомчій службі, законодавчу базу з питань ветеринарної медицини, планування й організацію проведення ветеринарних заходів, фінансування та матеріально-технічне забезпечення служби, ветеринарне діловодство тощо. Провівши математичні розрахунки довести доцільність проведення ветеринарних заходів, а відповідно й існування служби ветеринарної медицини.
Даний курс передбачає поглиблене вивчення ветеринарної справи в процесі підготовки молодших спеціалістів ветеринарної медицини, що отримали глибоке розуміння, спеціальні знання й навички з правильного та вчасного планування й організації проведення як загальних так і спеціальних ветеринарних заходів.
- Викладач: Корнієнко Любов
Організація та економіка ветеринарної справи – це наукова дисципліна, яка включає завдання та організаційні форми ветеринарної медицини, основи ветеринарного законодавства, ветеринарної статистики, бухгалтерського обліку в даній діяльності, організацію та економіку ветеринарних заходів, методи роботи спеціалістів, організацій та служб ветеринарної медицини.
Із самої назви дисципліни випливає, що вивчаються питання організації ветеринарної діяльності і доцільності цієї діяльності (економічної ефективності ветеринарної діяльності).
В системі підготовки молодшого спеціаліста (бакалавра) ветеринарної медицини “Організація та економіка ветеринарної справи” посідає особливе місце. Маючи знання з економічної теорії, економіки, організації агропромислового комплексу та з клінічних дисциплін, вона навчає розробляти принципи і форми організації ветеринарної діяльності за сучасних умов.
Основна мета дисципліни – навчити студентів основам керівництва ветеринарною діяльністю, засвоївши: організаційну структуру ветеринарної медицини України, організацію управління ветеринарною діяльністю в територіальних органах і установах державної ветеринарної медицини, приватній справі та відомчій службі, законодавчу базу з питань ветеринарної медицини, планування і організацію проведення ветеринарних заходів, фінансування та матеріально-технічне забезпечення, ветеринарне діловодство тощо. За результатами економічних розрахунків довести доцільність проведення ветеринарних заходів, а відповідно й існування служби ветеринарної медицини.
Даний курс передбачає поглиблене вивчення дисципліни з метою підготовки молодших спеціалістів ветеринарної медицини зі спеціальними знаннями і навичками у сфері організації загальних та спеціальних ветеринарних заходів, правильного і вчасного їх планування.
Ця дисципліна належить до циклу тих наук, які об’єднують знання з клінічних дисциплін, що вивчалися студентами відповідно до робочих програм і робочих планів в університеті. В кожному розділі цієї комплексної наукової дисципліни розглядається певна сторона організаційно-економічної діяльності лікаря ветеринарної медицини.
Із самої назви дисципліни випливає, що вивчаються питання – організації ветеринарної діяльності і доцільності такої діяльності (економічної ефективності ветеринарної діяльності).
По закінченні вивчення дисципліни студент повинен знати: законодавство з питань ветеринарної медицини, організаційну структуру служби ветеринарної медицини України вцілому і на відповідній її території, міжнародні ветеринарні організації та організацію роботи спеціалістів ветеринарної медицини в різних структурах державної служби, відомчої і приватної діяльності.
По закінченні вивчення дисципліни студент повинен уміти: розробити відповідний план ветеринарних заходів і розрахувати їх економічну ефективність, організувати ветеринарний контроль та нагляд, володіти ветеринарним діловодством, визначити фінансування та матеріально-технічне забезпечення ветеринарної діяльності.
- Викладач: Білик Сергій
Інформаційний лист про дисципліну
Назва університету: Білоцерківський національний аграрний університет |
|
Назва факультету: Факультет ветеринарної медицини |
|
Назва дисципліни |
Медицина ВХ ВТ |
Викладачі |
Віктор Гарькавий, PhD, DVM |
Форми навчання: Лекції/практичні Об’єм навчального навантаження: кредитів EKTS – Тижневе навантаження: 1,5 год Присутність студента: обов’язкова |
|
Курс та семестр, у якому планується вивчення дисципліни |
6 курс, 11 семестр |
Передумови вивчення дисципліни |
“Анатомія тварин”, “Цитологія, гістологія, ембріологія”, “Фізіологія тварин”, “Патологічна фізіологія”, “Ветеринарна мікробіологія”, “Клінічна діагностика та діагностична візуалізація”, “Фармакологія та фармакотерапія”, “Анестезіологія та оперативна хірургія”, “Загальна та спеціальна хірургія великих тварин” |
Методи контролю знань |
Залік, іспит |
Результати навчання та компетентності |
Студенти мають знати: види і методи лікування, профілактики; етіологію і механізми; методи клінічної лабораторної і візуальної діагностики; аналіз та інтерпретацію результатів лабораторних досліджень; фармакологічні засоби та патогенетичні основи лікування внутрішньої патології у свиней з урахуванням вікових та фізіологічних особливостей її перебігу та анатомо-топографічної локалізації. Вміти: володіти прийомами та засобами екстреної лікувальної допомоги та інтенсивної терапії за внутрішніх хвороб свиней; володіти фармакологічними та інструментальними методами лікування свиней за внутрішньої та метаболічної патології; діагностичні алгоритми та лікувальні протоколи за внутрішніх хвороб свиней, їх ускладнень. |
Опис дисципліни |
|
База проведення занять з дисципліни |
Аудиторії, Міжкафедральні клініки та ферми навчально-дослідного господарства університету, ферми сільськогосподарських підприємств |
Теми аудиторних занять |
Лекції по внутрішніх хворобах свиней: 1. Хвороби органів системи травлення у свиней: поширення, класифікація. 2. Класифікація і поширення метаболічних хвороб, що викликані нестачею мікроелементів, макроелементів і вітамінів у новонароджених поросят і поросят на дорощуванні. |
|
Практичні заняття Практичні заняття по внутрішніх хворобах: 1. Особливості проведення диспансеризації тварин на фермах по виробництву свинини. Антипоживні речовини кормів як причина розвитку внутрішніх незаразних хвороб у свиней. 2. Пневмонії у свиней. Профілактика і лікування. 3. Гастроентерит поросят. Виразкова хвороба. 4. Залізодефіцитна анемія поросят. Паракератоз поросят. Д-гіповітаміноз поросят. |
|
Самостійна робота: 1. Пропедевтика внутрішніх хвороб свиней. Патогенетична терапія. Етіотропна терапія. Замінна терапія. Диспансеризація свиней. Якість кормів, води, годівлі – основа профілактики хвороб свиней. 2. Хвороби серцево-судинної системи у свиней. 3. Ентеральні і парентеральні методи введення ліків, що застосовують у свинарстві. Аерозолетерапія. 4. Етіологія, симптоми, профілактика хвороб печінки у свиней. 5. Гіпотрофія новонароджених поросят. Гіпоглікемія поросят. 6. Класифікація і поширення метаболічних хвороб у свиней, залишених для ремонту гурта основного поголівʼя та свиноматок. |
Рекомендована література: |
1. Болезни свиней / А. Грисслер, Т. Фигльмайр, М. Хольцхой, М. Вернер-Тучку; пер. с нем. Г. Бельченко, Т. Ляпина, А. Хищенко. – К.: ООО “Аграр Медиен Украина”, 2010. – 235 с. 2. Хвороби свиней /В.І. Левченко, В.П. Заярнюк, І.В. Папченко [та ін.]; За ред. В.І. Левченка і І.В. Папченка. − Біла Церква, 2005. − 168 с. |
Мова викладання |
Українська |
Структура дисципліни за видами занять
A лекції |
B семінари |
C Самостійна |
D лабораторні |
E неклінічні з тваринами, макетами |
F клінічні з тваринами |
G інше |
H Разом |
4 |
|
12 |
8 |
|
5 |
- |
24 0,8 кредиту |
|
|
|
|
|
|
|
|
Дата останньої модифікації програми |
2022 |
- Викладач: Гарькавий Віктор
- Викладач: Головаха Володимир
- Викладач: Сахнюк Володимир
- Викладач: Білик Сергій
- Викладач: Савченюк Михайло
- Викладач: Ярчук Броніслав
Мета вивчення дисципліни – сформувати у студента систему компетентностей щодо основних принципів контролю безпечності та якості харчових продуктів, в тому числі розробки і застосування законів і правил, що регулюють забій та переробку тварин для отримання продуктів споживчого призначення (простежуваність, перед- і післязабійне інспектування, вимоги до сертифікації, система НАССР), застосування належних гігієнічних практик упродовж харчового ланцюга; методів ідентифікації небезпечних факторів та оцінки їх ризиків для споживачів, відбору та лабораторного дослідження проб харчових продуктів; профілактики і нейтралізації небезпечних факторів; принципів міжнародної торгівлі тваринами та харчовими продуктами тваринного походження; розуміння суті та важливості концепції «Єдине здоров’я».
- Викладач: Хіцька Оксана
“Патологічна анатомія та некропсія” – діагностика
захворювань домашніх та сільськогосподарських тварин за морфологічними
ознаками, виявленими в процесі розтину і проведенні додаткових гістологічних
досліджень
- Викладач: Утеченко Микола