Дисципліна «Хімія» належить до базових загальноосвітніх предметів і забезпечує формування фундаменту знань та практичних навичок спеціаліста в аграрної галузі, необхідних для вивчення професійно орієнтованих та спеціальних дисциплін. Курс базується на знаннях, отриманих студентами в ході вивчення загальних наукових дисциплін, а також на знаннях, одержаних при вивченні хімії в середніх навчальних закладах. Хімія є теоретичною основою для вивчення харчової хімії, біохімії, харчових технологій, контролю якості і безпеки харчових продуктів, фізико-хімічних основ переробки молока та інших дисциплін харчової промисловості.


Завданням дисципліни «Біологія продуцентів» являється ознайомлення студентів з біологічними особливостями (морфологічні, культурально-фізіологічні, біохімічні, генетичні ознаки) основних груп найпростіших, їх походження та філогенетичні відносини; висвітлення сучасних методів, що лежать в основі класифікації найпростіших; розкриття значення протистів, що розглядаються, у природі та практичній діяльності людини; ознайомлення з роллю біологічного різноманіття як ведучого фактора стійкості живих систем в цілому; формування навичок щодо збору, культивування та визначення одноклітинних організмів; визначення основних шляхів пристосування протистів до середовищ різних типів, у тому числі виникнення та розповсюдження серед представників цієї групи паразитизму. Дисципліна базується на шкільних знаннях дисциплін біологічно-природничого спрямування.