Навчальна дисципліна Інноваційні технології виробництва продукції свинарства та птахівництва ґрунтується на засвоєнні студентами дисциплін природно-наукової, професійної та практичної підготовки: анатомії сільськогосподарських тварин, фізіології, біохімії, генетики і розведення тварин, механізації виробничих процесів у тваринництві, зоогігієни, технології штучного осіменіння, годівлі сільськогосподарських тварин, фізики, економіки, технології виробництва продукції тваринництва.

Мета викладення дисципліни

Необхідною умовою розвитку тваринництва з подальшим забезпеченням населення повноцінними продуктами харчування, в тому числі свининою.

При веденні високопродуктивного тваринництва важливе значення має науково-обґрунтована технологія виробництва продукції свинарства.

Технологія в свинарстві – це система науково-пов’язаних організаційно-економічних, зоотехнічних, ветеринарних, інженерних заходів та прийомів раціонального ведення свинарства з метою одержання продукції високої якості за мінімальних витрат часу, кормів та інших матеріальних засобів.

Вивчення дисципліни базується на інших біологічних та сільськогосподарських науках.

У даний час в практиці свинарства запроваджуються сучасні технології виробництва продукції, які передбачають дозовану годівлю всіх статево-вікових груп тварин повноцінним комбікормом, що забезпечує скорочення терміну реалізації молодняку на забій.

В результаті засвоєння цього курсу студент повинен знати біологічні особливості свиней, основи їх утримання і годівлі, основні технологічні рішення виробництва продукції в умовах інтенсифікації галузі, вміти оцінювати свиней, вести цілеспрямовану племінну роботу, планувати розвиток галузі, (вміти оцінювати свиней), забезпечення галузі її необхідними ресурсами, використовувати передовий досвід вітчизняної та зарубіжної науки та практики.


У результаті вивчення дисципліни студенти повинні.

Знати:  енерго та ресурсозберігаючі технології виробництва свинини, чинники, що впливають на рівень продуктивності та економічні показники галузі: енергетична цінність кормів та умови годівлі, витрати живої праці, селекційний потенціал та стан здоров’я тварин, конструктивні та експлуатаційні особливості виробничих приміщень, їх санітарно-ветеринарний стан.

Вміти: організовувати економічно і екологічно виправданий обсяг виробництва продукції з урахуванням регіональних особливостей, створювати належні умови годівлі, визначати режим виробництва (потоковий, сезонний, цілорічний, нерівномірний) та рівень механізації, максимально використовувати існуючі виробничі та допоміжні приміщення, бізнес та маркетинг планування виробничої діяльності підприємства.

Програма навчальної дисципліни реалізується шляхом організації аудиторної (лекційні, лабораторні і практичні заняття) та самостійної роботи.

Підсумкова форма атестації є іспит.