Інноваційна діяльність в молочній промисловості має велике соціально-економічне, виробниче та науково-технічне значення, тому що сприяє кращому забезпеченню населення високоякісними і доступними молочними продуктами. На кожному підприємстві актуальними є питання зменшення витрат молочної сировини при її комплексній переробці, забезпечення конкурентоздатності своєї продукції.

Є багато передумов для впровадження інновацій в молочній промисловості. В Україні в зв’язку з невисоким науково – технічним рівнем технологій переробка сировини недостатньо розвинена, що веде до її неефективного використання.

Молочні продукти обов’язково повинні бути в раціоні харчування населення. За науково обґрунтованими нормами людина повинна споживати в середньому 380 кг (у перерахунку на молоко) молока і молочних продуктів, у тому числі 120 кг молока у свіжому вигляді за рік.

Молочна сировина крім високої харчової цінності має в своєму складі важливі біологічні речовини, які використовуються з лікувально – профілактичною метою.

Низький рівень споживання молочних продуктів пов’язаний з їх високою вартістю, незадовільним виробництвом, низькою платоспроможністю населення. Тому інноваційні розробки в галузі ведуться в напрямку розроблення нових технологій переробки  молока, застосування нетрадиційних продуктів та лікарських засобів для підвищення якості продукції.

Для цього проводять:

- досліди в сфері біотехнології, розроблення нових лікарських та функціональних препаратів з використанням живих культур;

- розроблення принципово нових ресурсозберігаючих та безвідходних технологій для отримання продуктів харчового, лікарського, технічного, кормового призначення;

- розроблення нових видів пакування для збільшення строків зберігання продукції і її якості;

- автоматизація і комп’ютеризація виробничих процесів для економії ресурсів;

- впровадження міжнародних систем управління якістю, покращення сертифікації продукції.