Мета дисципліни – сформувати у студента систему знань і навичок з організації технологічних процесів виробництва продукції птахівництва, прогресивних систем і способів утримання, повноцінної годівлі птиці та використання ресурсо- та енергозберігаючих прийомів та пристроїв у птахівництві.
Використовуючи нормативно-технічну документацію, відповідне обладнання та на основі аналізу господарської діяльності підприємства, а також основні параметри ресурсозберігаючих технологій виробництва та переробки харчових яєць птиці різних видів, фахівець повинен
знати:
– прогресивні способи утримання птиці та ресурсозберігаючі прийоми та технології виробництва яєць і м’яса сільськогосподарської птиці;
– особливості годівлі птиці та рецепти комбікормів для різних видів, віку та напряму продуктивності птиці;
– поопераційно-технологічні особливості та нормативи вирощування ремонтного молодняку, батьківського і промислового стад різних видів птиці;
– порядок розрахунку економічної ефективності виробництва яєць і м’яса сільськогосподарської птиці певного виду.
уміти:
– забезпечити підвищення рівня виробництва харчових яєць у господарстві без зниження харчової та біологічної цінності, в т.ч. ведення техно-логічного процесу в господарствах різного типу, основні параметри мікроклімату при утриманні промислового стада курей;
– коригувати параметри технологічного процесу виробництва яєць і м’яса сільськогосподарської птиці з метою оптимізації їх виходу в т.ч. ресурсозберігаючі прийоми та методи у технологічному процесі виробництва яєць і м’яса сільськогосподарської птиці;
– контролювати збір, доставку та подальшу переробку відходів продуктів
забою птахів на підприємствах, що спеціалізуються на переробці;
– організувати первинну переробку харчових яєць і м’яса сільськогоспо-дарської птиці на птахівничих підприємствах.
– забезпечити переробку відходів птахівництва з урахуванням екологічних аспектів виробництва.