Програма навчальної дисципліни “ Оптимізація технологічних процесів і енергоресурсозберігаючих технологій при переробці молока” відповідає освітньо-професійній програмі підготовки студентів-магістрантів за напрямом 8.090102 “Технології виробництва і переробки продукції тваринництва”.

Оптимізація технологічних процесів і енергоресурсозберігаючих технологій при переробці молока  – це теоретичні та практичні знання з питань планування експерименту, пошуку оптимальних рішень за допомогою складання математичних моделей, їх аналізу та опрацювання результатів роботи з метою виробництва молочних продуктів високої якості.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен знати: основу методів математичного моделювання молочної промисловості; моделі, які застосовують в промисловості для визначення оптимального ходу технологічного процесу; способи їх регулювання; особливості основних процесів технології; закономірності протікання періодичних і безперервних процесів технології та основи їх розрахунку.

Вивчення дисципліни обумовлює придбання знань і умінь для вирішення загальних інженерних задач, пов’язаних з необхідністю розрахунку і моделювання процесів та енерготехнологічних процесів у виробництві молочної продукції, вибору технологічної схеми та устаткування виробництв молочної  промисловості для оптимальної роботи виробництва.

Виконання індивідуальних завдань, запропонованих студентам, стимулює розвиток навичок самостійної роботи з літературою, вміння кваліфіковано застосовувати методи математичного моделювання, які є ефективним інструментом для аналізу і керування технологічними процесами, оптимізації параметрів виготовлення продукції, дослідження властивостей об’єктів та організації виробництва. Створення математичних моделей процесів і необхідність вирішення комплексу пов’язаних технологічних, організаційних і економічних задач вимагає застосування ЕОМ як ефективного інструменту для виконання розрахунків, моделювання і керування технологічними процесами