Назва дисципліни

Тваринництво

Викладач

Бабенко Олена Іванівна

доцент кафедри генетики, розведення та селекції тварин

Курс та семестр,  у якому планується  вивчення дисципліни

2, 3 курс (бакалаврат) 4, 5 семестр

Факультети, студентам яких пропонується вивчати дисципліну

Факультет ветеринарної медицини

 

Перелік компетентностей та відповідних результатів навчання, що забезпечує дисципліна

Результатом навчання дисципліні є набуття студентами таких знань і умінь:

Знання

  • біологічних особливостей сільськогосподарських тварин

  • оцінювати екстер’єр та типи конституції тварин;

  • породних особливостей тварин різного напрямку продуктивності;

  • організації відтворення худоби і вирощування молодняку;

  • методи ведення селекційно-племінної роботи на сучасних фермах;

  • забезпечувати комплектування стад високопродуктивними, економічно вигідними особинами.

Вміння

  • організувати зоотехнічний та племінний облік;

  • проводити контроль продуктивності тварин та птиці;

  • розрахувати ефективність селекційної роботи, яка проводиться в стаді;

  • оцінювати відтворну здатність худоби;

  • визначати вік і живу масу тварин під час першого парування;

  • визначати структуру стада залежно від напрямку продуктивності тварин

Опис дисципліни

Попередні умови, необхідні для вивчення дисципліни

 

Максимальна кількість студентів, які можуть одночасно навчатися

 

Теми аудиторних занять

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мова викладання

Немає

 

 

 

115 студентів

 

 

 

Теми лекцій

  1. Предмет і методи  дисципліни «Тваринництво» Історія розвитку тваринництва.Класифікація видів с.-г. тварин. Час, місце, послідовність приручення і одомашнення різних видів тварин.

  2. Біологічні та господарські особливості ВРХ. Особливості конституції та екстер’єру великої рогатої худоби різних напрямків продуктивності.

  3. Біологічні та господарські особливості свиней.

  4. Біологічні та господарські особливості ДРХ. Господарське значення, біологічні особливості, конституція та екстер’єр овець та кіз.

  5. Біологічні та господарські особливості с.-г. птиці. Породи та кроси сільськогосподарської птиці.

  6. Технологія виробництва молока, яловичини та свинини.

  7. Технологія виробництва продукції козівництва та вівчарства.

  8. Розведення та використання коней.

Технологія виробництва продукції птахівництва.

  1. Технологія виробництва продукції бджільництва.

  2. Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва.

 

Теми практичних занять

1. Методи оцінки росту і розвитку тварин.

2. Оцінка тварин за екстер'єром та конституцією. Вади і дефекти екстер'єру тіла.

3. Методи оцінки екстер'єру; взяття промірів у великої рогатої худоби.

4. Методи контролю і оцінювання різних видів продуктивності.

5. Молочна продуктивність, методи її обліку і оцінки. 

6. М'ясна продуктивність тварин та методи її оцінки. 

7. Оцінка яєчної продуктивності птиці.

8. Оцінка вовнової продуктивності овець.

9. Оцінка репродуктивних якостей свиноматок.

10. Оцінка відтворювальної здатності молочної худоби.

11. Методи ідентифікації тварин.

12. Складання родоводів племінних тварин. 

13. Складання плану племінного підбору.

14. Методи розведення с.-г. тварин.

15. Схрещування та гібридизація с.-г. тварин.

 

 

Українська