Мета дисципліни – сформувати у студента систему знань і навичок з організації науково-обгрунтованої технології інкубації яєць різних видів с.-г. птиці.
Основними завданнями курсу є:
знати:
– особливості утримання птиці батьківського стада для отримання яєць з високими інкубаційними якостями
– вимоги щодо якостей інкубаційних яєць;
– умови зберігання інкубаційних яєць та методи їх дезінфекції;
– способи закладки яєць в інкубатори, режим та біологічний контроль інкубації;
– особливості ембріонального розвитку різних видів с.-г. птиці;
– особливості будови та експлуатації інкубаторів різних типів та маток;
– вимоги до якості добового молодняку;
– новітні напрямки в будові інкубаторів, технології інкубації яєць різних видів птиці, тощо.
вміти:
– розрахувати величину батьківського стада при різних завданнях щодо виробництва продукції;
– оцінити якість інкубаційних яєць;
– провести передінкубаційну дезінфекцію яєць різними способами;
– закласти яйця в інкубаторні шафи і встановити програмний режим інкубації;
– провести контроль інкубації (зважування яєць, овоскопування тощо);
– оцінити добовий молодняку за якістю та статтю;
– встановити причину смерті ембріонів в різні вікові періоди, провівши їх розтин;
– розрахувати показники заплідненості яєць, виводу і виводимості молодняку і зробити відповідні висновки і пропозиції.
- Викладач: Машкін Юрій