Плодівництво  як навчальна дисципліна формує у майбутніх фахівців знання і навички з технології виробництва плодів і ягід, які є цінними продуктами харчування населення та сировиною для переробних підприємств.

Базовою основою плодівництва є наукова інформація таких дисциплін як ботаніка, генетика, фізіологія і біохімія рослин, біотехнологія, землеробство. Агрохімія, геодезія, меліорація, захист рослин, механізація, технологія зберігання і переробки продукції рослинництва.

У результаті вивчення навчальної дисципліни “Плодівництво” Студент повинен:

— знати: стан і перспективи розвитку плодівництва; значення, анатомо-морфологічні та біологічні особливості плодових і гідних культур; фізіологію стійкості до факторів зовнішнього середовища; закономірності плодоношення; сучасні технології вирощування високих урожаїв екологічно чистих плодів та ягід у різних грунтово-кліматичних зонах; шляхи і способи покращення якості продукції та заходи щодо її підтримання; способи скорочення затрат праці й засобів виробництва у процесі вирощування;

уміти: проектувати плодові і ягідні насадження для господарств різних форм власності і господарювання; розробляти, удосконалювати та реалізовувати прогресивні технології вирощування  продукції плодових і ягідних культур; здійснювати біологічний контроль за станом насаджень та управляти процесами формування урожаю; розробляти та реалізовувати заходи щодо поліпшення якості та зменшення втрат продукції плодівництва; забезпечувати високу економічну ефективність впровадження технологій та їх екологічну чистоту.

В процесі вивчення плодівництва необхідно пізнати ботанічну класифікацію, морфологію і біологію різноманітних плодових і ягідних рослин, що ростуть в Україні.

Дуже важливо вивчити біологічні особливості росту і розвитку плодових культур у різні вікові періоди, а також пов’язаного з цим плодоношення дерев.

Агроном повинен знати способи розмноження плодових і ягідних рослин, способи вирощування посадкового матеріалу у сучасних плодових розсадниках.

Виходячи з вимог ринку, організаційно-господарських можливостей, природнокліматичних умов зони, біології плодових і ягідних порід необхідно знати особливості вибору місця під сучасний сад, правила організації його території, вміти підбирати породи і сорти для саду, чітко уявляти собі способи і техніку садіння саджанців.

З урахуванням біології плодового дерева і умов зовнішнього середовища вміти розробляти системи утримання ґрунту в садах, системи їх удобрення і впровадження у виробництво. Важливо також засвоїти способи зрошення садів, норми і строки поливу.

Для отримання щорічних урожаїв необхідно знати і вміти правильно формувати і обрізувати плодові дерева в залежності від сорту і вікового стану насаджень, доглядати за врожаєм і вміти правильно збирати його.