"Санітарія і гігієна у рибництві" є нормативною навчальною дисципліною циклу професійної підготовки фахівців ОКР "бакалавр" напряму "Водні біоресурси та аквакультура".

Змістом навчальної дисципліни передбачено опанування студентами основних заходів попередження (профілактики) різних захворювань риб та інших об'єктів аквакультури шляхом дотримання вимог санітарії та гігієни. Впровадження сучасних технологій ставового рибництва також не може успішно здійснюватися без підвищення загальної рибоводної та ветеринарно-санітарної культури ведення галузі рибництва. Постійної уваги фахівців вимагають і питання профілактики інфекційних та інвазійних хвороб риб, що сприятиме підвищенню рибопродуктивності водойм.

Основними завданнями дисципліни "Санітарія і гігієна у рибництві" є: опанування  студентами  основних методів профілактики захворювань

гідробіонтів, у тому числі риб, під час їх відтворення та вирощування; набуття студентами знань та практичних навичок з організації санітарних,

лікувальних заходів та дезінфекції під час проведення рибоводно-меліоративних робіт;

оволодіння студентами основними методами контролю за дотриманням санітарних вимог під час перевезення риби, попередження занесення до господарства збудників заразних хвороб, правилами обстеження санітарного стану рибницьких господарств, профілактичного карантинування риб, що завозяться.

В результаті вивчення навчальної дисципліни студенти повинні:

знати сучасні засоби дезінфекції, дезінвазії та знезараження водойм рибогосподарського призначення; схеми ветеринарно-санітарних заходів та систему охорони здоров'я людей від захворювань, спільних для людини та водних тварин.

уміти попереджувати захворювання гідробіонтів; організовувати та проводити рибоводно-меліоративні, санітарні, лікувальні заходи та дезінфекції; володіти основними методами контролю за дотриманням вимог під час перевезення риби, попередження занесення до господарства збудників заразних хвороб, обстеження рибницьких господарств, профілактичного карантинування риб, що завозяться.

Згідно з базовим навчальним планом підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр" напряму "Водні біоресурси та аквакультура" на вивчення навчальної дисципліни відведено 54 год., з яких 14 год - лекції, 14 – практичні заняття, 2 – лабораторно-практичні заняття,          24 - самостійна робота.

Формою підсумкових контрольних заходів є залік.