На сьогоднішній день не зустрічається чіткого та науково обґрунтованого визначення поняття «екологічна безпека харчових продуктів» хоча саме це словосполучення можна зустріти доволі часто.
 В наукових публікаціях, як правило, словосполучення  «екологічна безпека харчових продуктів» використовується в контексті
 безпеки харчових продуктів (англ. – food safety) для здоров’я людини,
 їх екологічності (англ. – environmental food) 
чи екоефективності (англ. – environmental efficiency). 
Часто поняття «екологічна безпека харчових продуктів» замінює поняття «екологічна безпека харчових виробництв», які не є тотожними.

Екологічна безпека – це такий стан навколишнього середовища, коли гарантується запобігання погіршення екологічної ситуації та здоров'я людини, 

або екологічна безпека – складова національної безпеки, процес управління системою національної безпеки, за якого державними і недержавними інституціями забезпечується екологічна рівновага і гарантується захист середовища проживання населення країни і біосфери в цілому, атмосфери, гідросфери, літосфери і космосфери, видового складу тваринного і рослинного світу, природних ресурсів, збереження здоров'я і життєдіяльності людей і виключаються віддалені наслідки цього впливу для теперішнього і прийдешніх поколінь.

Безпека харчових продуктів («food safety») –

це підготовка і зберігання їжі таким способом, який

запобігає походження харчових хвороб. 

Тобто це система безпеки між промисловістю та ринком і потім між ринком і споживачем. 

Нешкідливість харчових продуктів включає походження їжі, гігієну харчування, добавки до харчового продукту і залишкові кількості пестицидів, а також управління урядовим імпортом, огляд експорту і системи сертифікації для продуктів.

Безпечність харчового продукту – стан харчового продукту, який є результатом діяльності виробництва та обігу за дотриманням вимог, встановлених санітарних заходів та технічних регламентів, що забезпечує впевненість у тому, що харчовий продукт не завдасть шкоди здоров’ю людини.