На сьогоднішній день не зустрічається чіткого та науково обґрунтованого визначення поняття «екологічна безпека харчових продуктів» хоча саме це словосполучення можна зустріти доволі часто.
В наукових публікаціях, як правило, словосполучення «екологічна безпека харчових продуктів» використовується в контексті
безпеки харчових продуктів (англ. – food safety) для здоров’я людини,
їх екологічності (англ. – environmental food)
чи екоефективності (англ. – environmental efficiency).
Часто поняття «екологічна безпека харчових продуктів» замінює поняття «екологічна безпека харчових виробництв», які не є тотожними.
Екологічна безпека – це такий стан навколишнього середовища, коли гарантується запобігання погіршення екологічної ситуації та здоров'я людини,
або екологічна безпека – складова національної безпеки, процес управління системою національної безпеки, за якого державними і недержавними інституціями забезпечується екологічна рівновага і гарантується захист середовища проживання населення країни і біосфери в цілому, атмосфери, гідросфери, літосфери і космосфери, видового складу тваринного і рослинного світу, природних ресурсів, збереження здоров'я і життєдіяльності людей і виключаються віддалені наслідки цього впливу для теперішнього і прийдешніх поколінь.
Безпека харчових продуктів («food safety») –
це підготовка і зберігання їжі таким способом, який
запобігає походження харчових хвороб.
Тобто це система безпеки між промисловістю та ринком і потім між ринком і споживачем.
Нешкідливість харчових продуктів включає походження їжі, гігієну харчування, добавки до харчового продукту і залишкові кількості пестицидів, а також управління урядовим імпортом, огляд експорту і системи сертифікації для продуктів.
Безпечність харчового продукту – стан харчового продукту, який є результатом діяльності виробництва та обігу за дотриманням вимог, встановлених санітарних заходів та технічних регламентів, що забезпечує впевненість у тому, що харчовий продукт не завдасть шкоди здоров’ю людини.
- Викладач: Мазур Тетяна