Навчальна дисципліна «Охорона праці в галузі» є вибірковим компонентом освітньої програми спеціальності «Харчові технології», оскільки людина, її життя, здоров’я та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, а одними із основних принципів державної політики є пріоритет і захист життя, здоров’я працівників та повна відповідальність роботодавця за створення безпечних та нешкідливих умов праці. Питання стосовно забезпечення професійної безпеки і охорони здоров’я працівників, пожежної та техногенної безпеки, захисту від надзвичайних ситуацій є невід’ємною складовою діяльності суб’єктів господарювання та входять в коло посадових обов’язків керівників і спеціалістів.

Під час вивчення дисципліни «Охорона праці в галузі» здобувачі повинні здобути необхідні знання стосовно організації, управління та забезпечення охорони праці та навчитись ідентифікувати джерела небезпеки і шкідливі й небезпечні чинники, оцінювати ризики їх впливу, розробляти, і впроваджувати заходи щодо забезпечення та підвищення рівня професійної безпеки та охорони здоров’я працівників.