Дисципліна “Контроль безпечності та якості кормів” є складовою підготовки майбутніх лікарів ветеринарної медицини та спрямована на формування у студентів знань і практичних навичок щодо оцінки  безпечності та якості кормів, кормових добавок, преміксів, призначених для годівлі тварин.

У процесі вивчення дисципліни студенти ознайомлюються з:

– основними поняттями та термінологією у сфері контролю кормів;

– чинними нормативно-правовими актами України, міжнародними стандартами та рекомендаціями FAO, Codex Alimentarius, ЄС;

– джерелами забруднення кормів (нітрати, нітрити, мікотоксини, важкі метали, антибіотики, пестициди, радіонукліди, біологічні та фізичні фактори);

– впливом якісних і небезпечних кормів на здоров’я тварин та безпечність продукції тваринного походження.

Особлива увага приділяється:

- методам органолептичного, фізико-хімічного, мікробіологічного та токсикологічного контролю;

- правилам відбору, пакування та транспортування зразків;

- інтерпретації результатів лабораторних досліджень;

- аналізу ризиків і розробці заходів для зниження забрудненості кормів на всіх етапах виробництва, зберігання та використання.

Практична складова курсу включає семінарські, лабораторно-практичні заняття та самостійну роботу студентів, спрямовану на відпрацювання навичок контролю якості кормів, виконання індивідуальних завдань і підготовку презентацій результатів досліджень.

Здобуті знання та вміння є необхідними для майбутньої професійної діяльності ветеринарного лікаря в умовах лабораторної діагностики, контролю безпечності кормів та кормових добавок, забезпечення якості продукції тваринництва і захисту здоров’я людини.