Реформування аграрного сектора України, яке проводиться в останні роки поставило перед вищим навчальними закладами нові завдання з підготовки фахівців з напряму 6.090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».

Міністерством аграрної політики України введені у дію з 1 січня 2006 року Відомчі норми технологічного проектування: Скотарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми) ВНТП-АПК-01.05; Свинарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми) ВНТП-АПК-02.05; Вівчарські і козівничі підприємства ВНТП-АПК-03.05; Підприємства птахівництва ВНТП-АПК-04.05 та введені у дію з 1 червня 2006 року Відомчі норми технологічного проектування: об’єкти ветеринарної медицини ВНТП-АПК-06.05; Відомчі норми технологічного проектування Системи видалення, обробки, підготовки та використання гною ВНТП-АПК-09.06.

Вивчення дисципліни також передбачає враховування вимого до  ведення галузі тваринництва входження України до СОТ. Крім того, рішенням Колегії Міністерства освіти і науки України від 28 лютого 2003 року (протокол 2/3 ) та від 24 квітня 2003 року (протокол 5/5-4) передбачено впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу в вищих навчальних закладах ІІ-ІV рівнів акредитації, враховуючи засади Європейської кредитно-трансферної та аккумулюючої системи. Тому, автори навчального посібника передбачили вивчення дисципліни «Проектування та будівництво підприємств із виробництва та переробки продукції тваринництва» за двома модулями. Кожний модуль вміщує окремі теми.

Виконання лабораторних та практичних занятть передбачає опрацювання студентами   мети, теоретичних підходів до виконання практичних завдань, освоєння розрахунків та контрольних питаннь.

Крім лабораторних завдань у практикумі представлені матеріали для самостійної роботи ознайомлення з генеральними планами забудови, ескізами  та робочими кресленнями, схемами розміщення внутрішнього облднання, методичними вказівками, завданнями та контрольними питаннями.

У практикумі передбачено тестові завдання, контролььні запитання, бібліографічний опис та додатки.

Структура практикуму дозволяє послідовно засвоювати лабораторні роботи та самостійні завдання, що стимулює роботу студентів в продовж усього курсу вивчення дисципліни.

Курс розрахований на викладачів, студентів, спеціалістів та інших фахівців з напряму 6.090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».

Окремі теми та додатки можуть бути використані при підготовці курсового проекту з дисципліни «Проектування та будівництво підприємств із виробництва та переробки продукції тваринництва», дипломного проектування бакалаврів та магістрів.

Нормативні матеріали посібника можуть бути використані студентами при вивчені дисциплін: гігієна тварин, скотарство, конярство, птахівництво, свинарство та інше.

При підготовці курсу авторами використанні матеріали власних досліджень, літературних джерел та довідників, матеріалів, норм та правил проектування підприємств з виробництва та переробки продукції тваринництва.