Анотація дисципліни
Назва дисципліни |
Економіка підприємств |
Викладач |
Машкін Юрій Олексійович кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технології виробництва продукції птахівництва та свинарства |
Курс та семестр, у якому планується вивчення дисципліни |
3 курс, 6 семестр |
Факультети, студентам яких пропонується вивчати дисципліну |
Біолого-технологічний факультет |
Перелік компетентностей та відповідних результатів навчання, що забезпечує дисципліна |
Згідно вимог освітньо-професійної програми «Харчові технології» здобувачі повинні набути здатності отримувати наступні компетентності: · Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями; · Здатність виявляти ініціативу та підприємливість; · Здатність укладати ділову документацію та проводити технологічні та економічні розрахунки; · Здатність розробляти та впроваджувати ефективні методи організації праці, нести відповідальність за професійний розвиток окремих осіб та/або груп осіб; · Здатність підвищувати ефективність виробництва. Результатом навчання дисципліні є набуття студентами таких знань і умінь: - Знати та проводити моніторинг закладів вищої освіти які надають сучасні знання з потрібної спеціальності та/або курсів підвищення кваліфікації; - Виявляти творчу ініціативу та підвищувати свій професійний рівень шляхом продовження освіти та самоосвіти щодо економічної діяльності харчових підприємств; - Знати засоби використання вторинних і поновлювальних джерел енергії; - Знати теплових розрахунків процесів, що протікають в теплосилових установках різного призначення; - Знати закони теорії тепло- і масообміну; - Вміти виконувати теплові розрахунки об'єктів та систем теплопостачання в харчовій промисловості; - Знати економічну суть і види прибутку підприємства, його розрахунок і використання в галузі харчових технологій; - Знати розрахунки витрат і цін на продукцію підприємств в галузі харчових технологій; - Здійснювати розрахунки фінансово-економічних результатів, ефективність діяльності та економічну безпеку підприємства в галузі харчових технологій; - Знати та виявляти творчу ініціативу з питань оцінки та шляхів забезпечення фінансової стійкості підприємства в галузі харчових технологій; - Знати ефективність виробництва: суть, види та чинники зростання показників економіки в галузі харчових технологій; - Знати основні чинники економічної безпека підприємства в галузі харчових технологій.
|
Опис дисципліни |
|
Попередні умови, необхідні для вивчення дисципліни |
Основна навчальна дисципліна «Економіка підприємства» базується на знаннях таких дисциплін, «Вища математика», «Інформаційні системи та технології», «Теоретичні основи технології харчових виробництв» та «Технологічні розрахунки», що вивчаються на попередніх курсах |
Максимальна кількість студентів, які можуть одночасно навчатися |
30 студентів
|
Теми аудиторних занять
|
Змістовий модуль 1. Підприємство як основна ланка ринкової економіки Тема 1.1. Теорії підприємств і основи підприємництва. Тема 1.2. Види підприємств, їх організаційно-правові форми. Тема 1.3. Економічні засади функціонування підприємств АПК. Тема 1.4. Зовнішнє середовище господарювання підприємства. Змістовий модуль 2. Ресурси, виробничі витрати і результати діяльності підприємств Тема 2.1. Ресурси підприємства та ефективність їх використання. Тема 2.2. Витрати і собівартість продукції підприємств. Тема 2.3. Валові та фінансово-економічні результати діяльності підприємств. Тема 2.4. Розвиток підприємства: сучасні моделі, трансформація та реструктуризація
|
Мова викладання |
Українська, англійська |
- Викладач: Машкін Юрій