Анотація дисципліни

 

Назва дисципліни

Економіка підприємств

Викладач

Машкін Юрій Олексійович

кандидат сільськогосподарських наук,

доцент кафедри технології виробництва продукції птахівництва та свинарства

Курс та семестр,  у якому планується  вивчення дисципліни

3 курс, 6 семестр

Факультети, студентам яких пропонується вивчати дисципліну

Біолого-технологічний факультет

Перелік компетентностей та відповідних результатів навчання, що забезпечує дисципліна

Згідно вимог освітньо-професійної програми «Харчові технології» здобувачі повинні набути здатності отримувати наступні компетентності:

·         Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями;

·         Здатність виявляти ініціативу та підприємливість;

·         Здатність укладати ділову документацію та проводити технологічні та економічні розрахунки;

·         Здатність розробляти та впроваджувати ефективні методи організації праці, нести відповідальність за професійний розвиток окремих осіб та/або груп осіб;

·         Здатність підвищувати ефективність виробництва.

Результатом навчання дисципліні є набуття студентами таких знань і умінь:

 - Знати та проводити моніторинг закладів вищої освіти які надають сучасні знання з потрібної спеціальності та/або курсів підвищення кваліфікації;

 Виявляти творчу ініціативу та підвищувати свій професійний рівень шляхом продовження освіти та самоосвіти щодо економічної діяльності харчових підприємств;

 Знати засоби використання вторинних і поновлювальних джерел енергії;

 Знати теплових розрахунків процесів, що протікають в теплосилових установках різного призначення;

 Знати закони теорії тепло- і масообміну;

 Вміти виконувати теплові розрахунки об'єктів та систем теплопостачання в харчовій промисловості;  

 Знати економічну суть і види прибутку підприємства, його розрахунок і використання в галузі харчових технологій;

 Знати розрахунки витрат і цін на продукцію підприємств в галузі харчових технологій;

 Здійснювати розрахунки фінансово-економічних результатів, ефективність діяльності та економічну безпеку підприємства в галузі харчових технологій;

 Знати та виявляти творчу ініціативу з питань оцінки та шляхів забезпечення фінансової стійкості підприємства в галузі харчових технологій;

 Знати ефективність виробництва: суть, види та чинники зростання показників економіки в галузі харчових технологій;

 Знати основні чинники економічної безпека підприємства в галузі харчових технологій.

 

Опис дисципліни

Попередні умови, необхідні для вивчення дисципліни

Основна навчальна дисципліна «Економіка підприємства» базується на знаннях таких дисциплін, «Вища математика», «Інформаційні системи та технології», «Теоретичні основи технології харчових виробництв»  та «Технологічні розрахунки», що вивчаються на попередніх курсах

Максимальна кількість студентів, які можуть одночасно навчатися

 

30 студентів

 

 

Теми аудиторних занять

 

Змістовий модуль 1. Підприємство як основна ланка ринкової економіки

Тема 1.1. Теорії підприємств і основи підприємництва.

Тема 1.2. Види підприємств, їх організаційно-правові форми.

Тема 1.3. Економічні засади функціонування підприємств АПК.

Тема 1.4. Зовнішнє середовище господарювання підприємства.

Змістовий модуль 2.  Ресурси, виробничі витрати і результати діяльності підприємств

Тема 2.1. Ресурси підприємства та ефективність їх використання.

Тема 2.2. Витрати і собівартість продукції підприємств.

Тема 2.3. Валові та фінансово-економічні результати діяльності підприємств.

Тема 2.4. Розвиток підприємства: сучасні моделі, трансформація та реструктуризація

 

Мова викладання

Українська, англійська