В даний час спостерігається тенденція до швидкого зниження запасів та забруднення прісних вод, тому проблема забезпечення належної кількості та якості води має глобальне значення та стосується більшості країн світу, у т.ч. України. Для її вирішення необхідно з’ясувати механізми функціонування водних екосистем з метою ефективного управління їхнім станом.

У гідроекології сформувалися свої інтегральні підходи до вивчення та оцінки структури і функцій водних екосистем. Тому дисципліна «Гідроекологія» є важливим теоретичним і практичним фундаментом для засвоєння нормативних знань з підготовки бакалаврів зі спеціальності 101 «Екологія».

 Предметом курсу є – процеси, що відбуваються у водних екосистемах, де вода розглядається як активне середовище, що впливає на береги, русло, природні та господарські об′єкти; екологічний стан і закономірності розвитку гідроекосистем під впливом внутрішніх і зовнішніх чинників, а також способи захисту гідроекосистем від забруднення і виснаження, шляхи прийняття рішень для поліпшення якості водного середовища. Об’єктом вивчення дисципліни є водні екосистеми, їх компоненти і зв′язки з навколишнім природним середовищем через фактори впливу.