Основні завдання дисципліни «Територіальне планування та збалансоване природокористування» полягають в ознайомленні з основами атрибутами управлінської діяльності розвинених країн, відпрацювання навичок вирішення практичних проблем, пов'язаних з обґрунтуванням  сучасних планів і програмам, ефективного використання ресурсів усіх рівнів і видів, забезпечення якості середовища проживання, збереження культурної спадщини, задоволення потреб громади та узгодження індивідуальних запитів. 

В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати: сучасні наукові аспекти територіального планування та збалансованого природокористування, для подальшого впровадження  їх на практиці. Удосконалити раніше отримані знання, застосовувати нові методики  у цій галузі.

вміти: провести аналіз і дати оцінку соціально - економічної сутності територіального планування та збалансованого природокористування; встановити тенденції розвитку земельних відносин і землеустрою в різних регіонах України і зарубіжних країнах; використовувати набуті знання з територіального планування та просторового розвитку при написанні магістерської роботи.