Сучасні економічні умови, в яких функціонують вітчизняні підприємства, характеризуються високим рівнем невизначеності та динамічності чинників зовнішнього середовища. Усе це сприяє виникненню несприятливих ситуацій, що супроводжуються конфліктністю економічних інтересів і відсутністю повної та достовірної інформації. У таких умовах важливості набуває вміння керівників адаптувати діяльність підприємства до змін зовнішнього середовища та приймати науково обґрунтовані, оптимальні рішення з метою ведення ефективної господарської діяльності підприємства. Можливість досягнення цього обумовлюється ґрунтовною фаховою підготовкою майбутніх фахівців-економістів та керівників підприємства, яка враховує всі аспекти сучасної практики господарювання. 

        Навчальна дисципліна «Обґрунтування господарських рішень і оцінювання ризиків» є нормативною навчальною дисципліною та вивчається згідно з навчальним планом підготовки фахівців галузі знань 07 «Управління та адмініструванняза спеціальністю» 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», перший (бакалаврський) рівень вищої освіти.

Згідно з навчальним планом на 2020-2021 навчальний рік, на вивчення дисципліни «Обґрунтування господарських рішень і оцінювання ризиків» для денної форми навчання виділено всього 150 академічних годин (5 кредитів ЕCTS), у т.ч. аудиторних – 56 годин (лекції – 28, практичні заняття – 28), індивідуальна робота – 16 годин, самостійна робота студентів – 78 години.