Інформаційний лист про дисципліну

Назва університету: Білоцерківський національний аграрний університет

Назва факультету: Факультет ветеринарної медицини

Назва дисципліни

Ветеринарна епідеміологія

Викладачі

Володимир Гончаренко, PHD, DVM, Анатолій Антіпов, PHD, DVM, Людмила Артеменко, PHD, DVM, Людмила Соловйова, PHD, DVM, Володимир Шаганенко, PHD, DVM

Форми навчання: Лекції/практичні

Об’єм навчального навантаження: кредитів EKTS1 (30 год.);

Тижневе навантаження: 10 семестр 4 2/2

Присутність студента: обов’язкова

Курс та семестр, у якому планується вивчення дисципліни

5 курс, 10 семестр

Передумови вивчення дисципліни

«Хімія», «Ветеринарна клінічна біохімія», «Внутрішні хвороби тварин», «Ветеринарна мікробіологія», «Фармакологія та фармакотерапія», «Клінічна діагностика та діагностична візуалізація», «Патологічна анатомія та некропсія», «Акушерство, гінекологія та біотехнологія відтворення тварин з основами андрології», «Епізоотологія, інфекційні хвороби та профілактична медицина»

Методи контролю знань

Іспит

Результати навчання та компетентності

Студенти повинні знати і уміти:

Знання:

-    знати особливості біоло-гії збудників заразних хвороб, патогенез хво-роб, чинні нормативно-правові акти щодо мето-дів боротьби з ними та способи і засоби фізіо-, дієто- і фармакотерапії

-    знати закономірності розвитку епізоотичного процесу, етіології та па-тогенезу незаразних, ін-фекційних та інвазійних хвороб тварин. Врахову-вати характер проведен-ня різних ветеринарних обробок, видові, вікові, породні та індивідуальні особливості тварин

-    знати закономірності розвитку епізоотичного процесу, етіологію та патогенез незаразних, інфекційних та інвазій-них хвороб тварин і шляхи запобігання їм та недопущення

Вміння:

-    здатність застосовувати раціональну схему лікування хворої тварини, обираючи етіотропну, нозо-генетичну, замінну, симптоматичну, а занеобхідності – і радикальну терапію хворої тварини. Здатність використовувати специфічні й симптоматичні фармацевтичні препарати та лікарські засоби для лікування тварин, хворих на заразні та незаразні хвороби

-    складати й аналізувати необхідні ветеринарні документи та проводити огляд тварин і підконтрольних вантажів. Формувати концепцію проведення протиепізоотичних заходів, аналізувати ефективність проведення дезінвазії, дезінсекції, дезакаризації

-    організовувати і проводити профі-лактичні обробки проти інфекційних та інвазійних хвороб, а також здійснювати диспансеризацію тварин з метою обґрунтованої профілактики хвороб та отримання якісної і безпечної продукції

Опис дисципліни

База проведення занять з дисципліни

Аудиторії, музей паразитології лабораторія кафедри, Міжкафедральні клініки та ферми навчально-дослідного господарства університету, державні та приватні клініки для тварин-компаньйонів, ферми сільськогосподарських підприємств

Теми аудиторних занять

Теми лекцій:

1.        Вступ. Визначення, зміст, поняття паразитози-зоонози, механізм та шляхи поширення збудників зоонозів (Трематодози, цестодози).

2.        Тканинні гельмінтози-зоонози (теніози-цистицеркози).

3.        Синантропні та природні осередки гельмінтозів-зоонозів (трихінельоз, ехінококоз гранульозний та мультилокулярний). Роль людини в поширенні зоонозів-гельмінтозів.

4.        Особливості біологічного розвитку збудників нематодозів-зоонозів (токсокарозу, дирофіляріозу). Шляхи циркуляції, умови які сприяють їх поширенню та зараженню людей.

 

Теми практичних і самостійних занять:

1.        Техніка безпеки за дослідження матеріалу (скелетних м’язів, крові) на трихінельоз.

2.        Особливості техніки безпеки за проведення занять з матеріалом – фекаліями тварин, хворих на токсокароз.

3.        Характеристика природних біотопів проміжного живителя фасціоли звичайної – Limnea truncatula.

4.        Сучасні методи після забійної діагностики трихінельозу та ехінококу.

5.        Шляхи та механізм зараження тварин і людей зоонозам-трематодозом – дикроцеліозом.

6.        Вплив природних осередків трихінельозної інвазії на поширення збудників цього гельмінтозу серед продуктивних тварин.

7.        Вивчення механізмів зараження людей і тварин арахнозом-нотоедрозом. Діагностика, лікування.

8.        Токсоплазмозна інвазія, характеристика збудника, особливості діагностики та шляхів ураження тварин і людей.

9.        Саркоцистоз і морфологічні ознаки, цикл розвитку збудника, діагностика, профілактика зараження тварин і людей.

10.     Вивчення епідемічної ситуації в регіоні з зоонозів-паразитозів та розробка планів профілактики і боротьби з ними.

11.     Популяризація знань серед населення неблагополучних із зоонозів-паразитозів населених пунктів про небезпеку захворювань та методи запобігання зараження.

Рекомендована література:

1. Поширені в Україні паразитози-зоонози: особливості епізоотології, діагностика та заходи боротьби: методичні рекомендації / Ю.Г. Артеменко, Л.П. Артеменко, С.І. Пономар та ін. – Київ: ДНДІЛДВСЕ, 2014. – 118 с.

2. Пономар С.І. Довідник з диференціювання збудників інвазійних хвороб тварин / С.І. Пономар, В.П. Гончаренко, Л.М. Соловйова; За ред. С.І. Пономаря. – Київ, 2010. – 327 с.

3. Артеменко Ю.Г. Трихинеллез и эхинококкоз животных в Украинской ССР. Эпизоотология и меры борьбы. Дисс. … д-ра веет. наук: 03.00.20. – М. 1987. – 493 с.

4. Паразитологія та інвазійні хвороби тварин: Практикум (для самостійної роботи) / [Ю.О. Приходько, C.І. Пономар, О.В. Нікіфорова та ін.]; За ред. Ю.О. Приходька, С.І. Пономаря. − Біла Церква, 2011. – 313 с.

5. Паразитологія та інвазійні хвороби тварин: підручник – 2-ге вид., переробл. та допов. / [В.Ф. Галат, А.В. Березовський, Н.М. Сорока, М.П. Прус] за ред. В.Ф. Галата. – К.: Урожай, 2009. – 368 с.

Мова викладання:

Українська

Структура дисципліни за видами занять

A

Лекції

B

Семінари

C

Самостійна

D

Практичні

E

Не клінічні

FX

Клінічні

8

 

14

8

 

 

 

Дата останньої модифікації програми

28.08.2019 р.