Мета та завдання навчальної дисципліни

 

Історія ветеринарної медицини – це наука, що вивчає виникнення і розвиток ветеринарії, її досягнення в справі профілактики та ліквідації інфекційних, паразитарних і незаразних хвороб направлених на створення здорових гуртів (стад) сільськогосподарських тварин, отже охорони населення від заразних хвороб спільних для людей і тварин.

Розрізняють загальну і спеціальну історію ветеринарної медицини. Перша вивчає закономірності появи, створення та розвитку ветеринарної науки і практики, друга історію окремих ветеринарних наук (анатомії, фізіології, епізоотології, мікробіології, фармакології тощо), ветеринарних асоціацій, з’їздів, симпозіумів, життя та діяльність окремих наукових, педагогічних, державних діячів і т. і.

Вивчення історії науки і практики ветеринарії – є обов’язковим для працівників вищої та середньої ветеринарної школи, науково-дослідних та практичних ветеринарних установ і закладів.

Знання історії своєї спеціальності – це прояв любові до неї і справи якій присвячуєш своє життя. Знати історію своєї спеціальності – значить бути освіченим і культурним фахівцем своєї професії.

Виходячи з викладеного, у процесі вивчення дисципліни студент має вміти:

- студенти на протязі вивчення дисципліни повинні засвоїти основні фактичні дані із минулого ветеринарної медицини;

- сприяти накопиченню знань по історії ветеринарної медицини;

- збагачувати світогляд лікаря ветеринарної медицини;

- показати зв'язок ветеринарії з науковими досягненнями інших наук, техніки і економіки;

- сприяти подальшому її розвитку, як засобу що впливає на формування сучасного фахівця – лікаря ветеринарної медицини.