Вивчення дисципліни «Етологія та благополуччя тварин» передбачає ознайомлення з основами поведінкових реакцій тварин та головними принципами добробуту тварин з метою покращення показників якості та безпеки продукції тваринництва.

Поведінка тварини спрямована на задоволення біологічних, життєво важливих потреб, які направлені на збереження їхнього життя або продовження роду. Зміна поведінки тварин фактично є першою клінічною ознакою неадекватності умов годівлі та утримання тварин. Тому вона може служити надійним критерієм оцінки технології, що використовується.

Врахування особливостей поведінки тварин сприятиме підвищенню продуктивності тварин, скороченню витрат на їхнє утримання, уникненню факторів, які викликають стрес, захворювання,  зниження якості тваринницької продукції, зменшення продуктивності та інші небажані наслідки.

Ознайомлення з головними принципами добробуту тварин передбачає вивчення студентами філософських, наукових та соціальних основ руху за гуманне ставлення до тварин та сучасних тенденцій в розвитку державної та міжнародної регулятивної політики у сфері добробуту тварин.