Мета викладання дисципліни

 

Інфекційні хвороби вірусної етіології притаманні всім без виключення видам тварин.

На відміну від бактерій не здатні розмножуватись в авітальних живильних середовищах і тому являються абсолютними внутрішньоклітинними паразитами.

Великі економічні збитки наносяться вірусними хворобами сільськогосподарському тваринництву. Сказане вище аргументує необхідність вивчення студентами факультету ветеринарної медицини вірусів, сучасних методів діагностики і специфічної профілактики вірусних хвороб тварин.

Поряд з ветеринарною мікробіологією і імунологією, ветеринарна вірусологія складає необхідний фундамент заключного формування лікаря ветеринарної медицини під час вивчення дисципліни “Епізоотологія і інфекційні захворювання тварин та птахів.”

Ветеринарна вірусологія зв'язана з іншими дисциплінами, зокрема хімією, генетикою молекулярною біологією, цитологією, гістологією і ембріологією, фізіологією, патологічною фізіологією і патологічною анатомією, мікробіологією, імунологією та епізоотологією.

 

Основним завданням курсу є:

знати:

-         механізми виникнення, розвитку та завершення патологічних явищ, які нададуть змогу майбутньому лікарю з’ясувати причинно-наслідкові зв’язки під час хвороби;

-         виявляти основні та другорядні механізми розвитку того чи іншого патологічного явища та його основних проявів;

-         уміти:

-         моделювати патологічні явища на тваринах;

-         проводити експерименти на піддослідних тваринах із застосуванням гуманних методів;

-         використовувати гуманні методи знерухомлення та евтаназії тварин;

-          користуватись інструментами та приладами для проведення експерименту;

-          фіксувати результати експерименту та робити висновки;

-          відбирати та в разі необхідності фіксувати проби матеріалів для проведення лабораторних досліджень;

-         запобігати виникненню ускладнень у тварин у разі введення лікарських засобів, проведення хірургічних операцій, надання акушерсько-гінекологічної допомоги, проведення масових обробок тварин тощо.

Засвоєні фундаментальні дані про хворобу, закони її розвитку нададуть змогу майбутнім фахівцям більш ефективно проводити її профілактику та лікування хворих тварин