Мета викладання дисципліни

 

Ветеринарна мікробіологія та імунологія одна із головних біологічних дисциплін про будову, фізіологію, генетику, екологію та специфічну функцію мікроорганізмів, займає важливе місце в системі підготовки лікаря ветеринарної медицини. Вона сприяє формуванню більш повного уявлення про органічний світ, про планетарні процеси, що здійснюють мікроскопічні істоти, дозволяє зрозуміти функціонування системи травлення.

Особливу увагу ветеринарна мікробіологія надає вивченню збудників хвороб сільськогосподарських тварин, їх факторів патогенності, механізмів ураження мікроорганізмів.

Одночасно вона вивчає адекватні системи захисту організму тварин –

фактори природної резистентності та імунітету, взаємодії їх з факторами патогенності мікробів. В зв'язку з цим програма курсу ветеринарної мікробіології передбачає вивчення особливостей мікробів, що викликають хвороби, їх патогенетичну роль, а також методи специфічної діагностики, виробництва і контролю засобів терапії та профілактики інфекційних хвороб. Програма

передбачає також вивчення механізмів виживання збудників у зовнішньому середовищі, дію на них антимікробних факторів, що важливо знати для обґрунтування загально санітарних заходів та хіміотерапії.