Відповідно до статей 12,17, 33, Закону України «Про ветеринарну медицину», статей 3, 5, 11, 18, Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини», вимог щодо ветеринарного клеймування м'яса країн-учасниць СНД, та у зв’язку з потребою державного ветеринарно-санітарного нагляду та постійного здійснення контролю за забоєм тварин, переробкою, зберіганням, транспортуванням й реалізацією сировини, продовольчої сировини, продуктів, у тому числі харчових тваринного походження на всіх ділянках виробництва і зберігання, а також з метою забезпечення глибоких знань з питань проведення державної ветеринарно-санітарної експертизи цієї продукції введена спеціалізація магістрантів по дисципліні ‘‘Стандартизація та система офіційного контролю за виробництвом харчових продуктів’’ Ця дисципліна вивчається у тісному зв’язку з нормальною та патологічною анатомією, гістологією, біологічною хімією, мікробіологією, епізоотологією, паразитологією, токсикологією, радіобіологією та іншими клінічними, медичними і прикладними біотехнологічними дисциплінами. Передбачено також вивчення державних стандартів, інших нормативно-технічних документів та глибоке засвоєння магістрантами сутності методичних основ державної системи стандартизації і сертифікації, методів контролю та управління виробництвом якісної продукції «від поля до ферми, від ферми до столу, до споживача».