Навчальна дисципліна «Адвокатура в Україні» є складовою освітньо-професійної програми підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр», галузі знань «Право» з напряму підготовки «Правознавство».

Дана  нормативна дисципліна викладається у другому семестрі 3 курсу факультету права та лінгвістики в обсязі – 72 год. ( 2 кредити ECTS) зокрема: лекції – 18 год., практичні заняття – 18 год., самостійна робота - 36 год. У курсі передбачено 2 змістових модулі. Завершується дисципліна – заліком.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Адвокатура в Україні» є формування у студентів системи знань про поняття, предмет та методи адвокатської діяльності в Україні, набуття студентами ґрунтовних знань щодо цілей, завдань, порядку організації та діяльності адвокатури України. Студенти-правники повинні опанувати знаннями щодо організаційно-правових засад здійснення адвокатської діяльності в Україні, порядку надання різних видів правової допомоги, професійних прав адвоката, що сприятиме кращому розумінню ролі і місця адвокатури в суспільстві та забезпечить належну фахову підготовку спеціаліста-правознавця, правозахисника.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Адвокатура в Україні» є формування у студентів-юристів суми знань про поняття, категорії та навчальну дисципліну, організацію адвокатської діяльності, практику правозахисної діяльності юриста.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:

– поняття та побудову системи адвокатури України;

– процедуру отримання права на заняття адвокатською діяльністю;

– основні процесуальні права та обов‘язки адвоката;

– етичні засади адвокатської діяльності;

– види відповідальності, що можуть застосовуватись до адвоката;

– процедуру позбавлення права займатись адвокатською діяльністю тощо.

вміти:

– самостійно аналізувати законодавчі та підзаконні нормативно-правові акти, що стосуються адвокатської діяльності;

– визначати недоліки у законодавстві;

– визначити порушення у правотворчому процесі, судових процедурах та ін.;

– юридично-грамотно складати і оформляти правові документи, обумовлені специфікою обраної практичної роботи;

– аналізувати ситуації відповідно до правових норм, самостійно працювати з навчальною і спеціальною літературою.