Мета викладання дисципліни

Моделювання - один з прогресивних методів, що широко застосовується в сучасній науці, в першу чергу в її прикладних областях.

Моделювання дозволяє прискорити технічний прогрес, суттєво скоротити терміни освоєння нових виробництв. Особливо бурхливо розвивається математичне моделювання. Широке розповсюдження ідеї і методів математичного моделювання привело до появи складних інженерних задач, при розв’язанні яких не обійтись без використання комп’ютерної техніки і методів обчислювальної математики.

В сучасних умовах від персоналу вимагається не тільки знання технології, але й володіння сучасними методами управління виробництвом, яке здійснюється за допомогою ЕОМ. Знання основних принципів побудови математичної моделі підприємства, розуміння суті моделювання та його завдань дасть змогу спеціалісту досконаліше керувати виробництвом.

 

Завдання вивчення дисципліни

В процесі вивчення дисципліни студенти повинні оволодіти основними принципами побудови математичної моделі рибницького процесу та методами їх оптимізації. Вміти правильно сформулювати задачу, вибрати метод моделювання, вибрати фактори впливу, функції відгуку та критерії оптимізації, вибрати обладнання, враховуючи характер руху матеріальних потоків. Ознайомитись з сучасним програмним забезпеченням персональних комп’ютерів, набути навиків алгоритмічного формулювання складних інженерних задач та їх розв’язання за допомогою обчислювальної техніки. Поглибити набуті знання в області програмування на алгоритмічних мовах високого рівня. Мати уявлення про можливості сучасних програмних розробок в області управління виробництва рибницької продукції.