Вступ

Програма навчальної дисципліни “Гігієна тварин ” відповідає освітньо-професійній програмі підготовки бакалавра за напрямом 6.090102 – “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва ”.

Необхідною умовою розвитку тваринництва з подальшим забезпеченням населення повноцінними продуктами харчування є створення добробуту для сільськогосподарських тварин.

Інтенсивні технології утримання сільськогосподарських тварин і птахів з ізоляцією від зовнішніх факторів привела до якісно нового середовища життя, по відношенню до якого тварини не мають успадкованих механізмів адаптації. Тому проблема єднання організму і середовища в умовах подальшої інтенсифікації тваринництва на буває нового напрямку повязаного з адаптацією організму до навколишнього середовища, до неадекватних факторів технології. У звязку з цим зростає роль і значення гігієни тварин, як науки про охорону здоровя раціональними технологічними заходами догляду, утримання, годівлі і експлуатації.

Гігієна тварин як предмет підготовки спеціаліста високої кваліфікації включає цілий ряд важливих факторів промислової технології виробництва продуктів тваринництва, системи утримання різних видів тварин, раціональні способи вирощування молодняку, профілактику хвороб, а також дію на організм тварин комплексу факторів зовнішнього середовища (повітря, ґрунту, кормів, води, матеріалів будівлі). Низька адаптація сільськогосподарських тварин до навколишнього середовища, яке змінюється, порушує комфортність умов їх утримання, пригнічує обмін речовин і як, наслідок, продуктивність. Основним у роботі спеціаліста є потреба провести точне визначення поганого добробуту і намітити заходи по його нормалізації.