Базуючись на теоретичних уявленнях про суспільство в цілому, про соціальні зв’язки, взаємодії, використовуючи як спеціальні, так і загальнонаукові знання спецкурс «Судова експертиза» тісно пов’язаний з такими базовими дисциплінами кримінально-правового циклу, як криміналістика, кримінальний процес, кримінальне право, доказування.

Судо́ва експерти́за (від лат. expertus — той, що знає з досвіду, досвідчений) — це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини кримінального провадження, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.

Судова експертиза є однією з різновидів експертизи, яка володіє особливими ознаками, описаними в процесуальному законі. Як і всіляка інша експертиза, судова експертиза становить собою спеціальне дослідження. Судова експертиза — це опосередкований засіб доказування, сутність якого полягає в тому, що уповноважена процесуальним законом особа (слідчийпрокурорсуд) доручає судовому експерту вирішити поставлені перед ним питання, а судовий експерт, користуючись своїми спеціальними знаннями, проводить дослідження наданих йому матеріалів і надаєвисновок, який використовуєтьсявякості джерела доказів у кримінальномуцивільномугосподарськомуадміністративному судовому процесі, у справах про адміністративні правопорушення, а також у виконавчому провадженні.

      Вивчення курсу «Судова експертиза» включає в себе такі форми занять, як лекційні, семінарські заняття та самостійну роботу, які мають на меті:

  • конкретизувати і закріпити знання з питань правового та організаційного регулювання використання спеціальних знань та технічних засобів; виробити практичні навички використання НТЗ в процесі розслідування
  • конкретизувати і закріпити знання з процесуальних, організаційних і тактичних проблем використання науково-технічних засобів на досудовому слідстві; виробити практичне уміння застосування науково-технічних засобів з метою виявлення, фіксації і вилучення криміналістично значимої інформації;
  • конкретизувати і закріпити знання з процесуальних, організаційних і тактичних основ призначення судових експертиз; виробити практичне уміння підготовки матеріалів при призначенні експертиз; виробити практичні уміння оцінки висновку експерта.

Завдання курсу полягає в тому, щоб забезпечити глибоке вивчення студентами чинного кримінального законодавства України та сформувати базові навики його практичного застосування. Призначення курсу – допомогти студентам засвоїти складні і такі, що мають важливе практичне значення питання кримінального права, частина яких не охоплюється курсом Загальної та Особливої частин кримінального права.

Кожному лекційному та семінарському заняттю передує самостійна робота з такою умовою, щоб знання теоретичного матеріалу, які не охоплені лекційним курсом, проконтролювати на практичних заняттях. Крім того, в ході самостійної роботи студенти повинні поглиблено вивчати кримінальне законодавство, спеціальну літературу тощо.

Проведення семінарських занять передбачає наявність у кожного із студентів ЗУ "Про судову експертизу" та Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, конспекту лекцій та необхідної навчально-методичної літератури.

Однією з передумов входження України до Єдиної Європейської зони вищої освіти є реалізація системою вищої освіти України ідей Болонського процесу.

Під час підготовки даної навчальної програми враховано принципи Європейської кредитно-трансферної та акумулюючої системи (далі – ЕСТС).

 Основними завданням вивчення дисципліни "Судова експертиза" є наступне:

Знати:

  • основні концептуальні положення використання спеціальних знань під час розслідування

 злочинів,

  • систему, устрій та функціонування судово-експертних установ в Україні,
  • основні положення щодо призначення, проведення та використання результатів експертиз,
  • сучасні можливості різноманітних видів судових експертиз;

Володіти уміннями і практичними навичками:

  • ефективного використання спеціальних знань у практичній діяльності з розкриття, розслідування і попередження злочинів;
  • опанування необхідною науково-методологічною підготовкою, яка забезпечує бачення виникаючих проблем, шляхів їх розв’язання,
  • використовувати уміння творчого мислення та самовдосконалення свого професійного рівня;
  • формування навичок складання процесуальних документів і ділових паперів з кримінальних справ;

Виховне завдання:

  • підвищення юридичної культури та ерудиції фахівців,
  • оволодіння досвідом інших держав щодо застосування криміналістичних знань;
  • формування відданості ідеям істини, добра, справедливості і законності, почуття 
  • відповідальності перед суспільством, державою і людиною.