харчова  мікробіологія займаєтьсявсебічним вивченням процесів бактеріального і вірусологічного забруднення зовнішнього довкілля, вивчає неблагоприємний вплив на здоров’я людей, тварин мікроорганізмів, грибів,актиноміцетів, вірусів. Санітарна мікробіологія розробляє методи контролю санітарного стану води, повітря, ґрунту, харчових продуктів і предметів довкілля.

Студенти набувають фундаментальних знань, практичного досвіду з вивчення оцінки мікробіологічних методів дослідження об’єктів навколишнього середовища – повітря, води, ґрунту, харчових продуктів, предметів довкілля; оцінки шляхів впливу людини і тварини на навколишнє середовище; вивчення ДОСТів та інших нормативів, методичних вказівок, що визначають відповідність мікрофлори об’єктів навколишнього середовища до гігієнічних вимог, включаючи мікробіологічні показники (гриби, віруси, бактерії).

Студенти вчаться досліджувати об’єкти навколишнього середовища, вирішувати питання наявності і відсутності на них небезпечних для людини мікроорганізмів.  Вивчають методи прямого, кількісного та прискореного визначення збудників інфекційних захворювань.