Курс є дисципліною профілюючого циклу, в якому викладаються питання розрахунку машин та апаратів, пристроїв, особливості експлуатації, специфіки сучасного устаткування з врахуванням технологічних вимог обробки м'яса і м'ясопродуктів, молока і молочних продуктів. Студенти вивчають будову та принципи конструювання та роботи устаткування, методику розрахунку робочих механізмів з врахуванням специфічних властивостей сировини біологічного походження, що є складною структурою.

Метою вивчення дисципліни є формування у студентів професійних знань, щодо будови технологічного обладнання, порівняння різних видів технологічного обладнання, що використовуються для виконання однакових операцій, з метою досягнення високої якості продукції, скорочення витрат енергії, сировини і витрат ручної праці.

Основними завданнями вивчення дисципліни є:

-    вивчення фізичної сутності і механізмів технологічних процесів, що мають місце при забої і первинній переробці забійних тварин, переробці продуктів забою та виробництві напівфабрикатів, ковбасних виробів і консервів;

-    ознайомлення з будовою і принципами дії технологічного обладнання м'ясної та молочної промисловості;

-    вивчення фізичної сутності і механізмів технологічних процесів первинної обробки молока, переробки молока і виробництва молочних продуктів,

-        вивчення питань економічної, раціональної і безпечної експлуатації технологічного обладнання;

-     вивчення існуючих і можливих шляхів механізації, інтенсифікації і автоматизації виробничих процесів; формування у студентів наукового підходу до удосконалення технологічного обладнання і формування апаратурного оформлення технологічних процесів.