Організація та економіка ветеринарної справи – це наукова дисципліна, яка включає основні завдання та організаційні форми діяльності ветеринарної медицини, основи ветеринарного законодавства, ветеринарної статистики, бухгалтерського обліку в даній області, організацію та економіку проведення ветеринарних заходів, методи роботи спеціалістів ветеринарної медицини, організацій і служб.

Із самої назви дисципліни випливає, що вивчаються питання організації ветеринарної діяльності і доцільності цієї діяльності (економічної ефективності ветеринарної діяльності).

В системі підготовки спеціаліста ветеринарної медицини “Організація та економіка ветеринарної справи” посідає особливе місце. Маючи знання з економічної теорії, економіки, організації агропромислового комплексу та з клінічних дисциплін, вона навчає принципам і формам організації ветеринарної справи за сучасних умов.

При вивченні дисципліни визначена основна мета – навчити студентів основам законодавчої бази у ветеринарній діяльності, плануванню ветеринарних заходів, ветеринарному діловодству, організації управління ветеринарною діяльністю в територіальних органах і установах державної ветеринарної медицини, відомчій службі.

Даний курс передбачає поглиблене вивчення дисципліни з метою підготовки спеціалістів ветеринарної медицини зі спеціальними знаннями і навичками у сфері організації загальних і спеціальних ветеринарних заходів, правильне і вчасне їх планування.

Дисципліна “Організація та економіка ветеринарної справи” належить до циклу тих наук, які об’єднують знання з клінічних дисциплін, що вивчалися вами відповідно до робочих програм і робочих планів в університеті. В кожному розділі цієї комплексної наукової дисципліни розглядається певна сторона організаційно-економічної діяльності лікаря ветеринарної медицини.
Із самої назви дисципліни випливає, що вивчаються питання організації ветеринарної діяльності і доцільності цієї діяльності (економічної ефективності ветеринарної діяльності).

По закінченні вивчення дисципліни студент повинен знати: законодавство з питань ветеринарної медицини, організаційну структуру служби ветеринарної медицини, теоретичні основи планування ветеринарних заходів та економічну ефективність їх проведення, міжнародні ветеринарні організації та організацію роботи служби ветеринарної медицини в інших країнах світу.

По закінченні вивчення дисципліни студент повинен уміти: розробити плани ветеринарних заходів з профілактики захворювань та їх ліквідації, проведення ветеринарно-санітарних заходів, розрахувати їх економічну ефективність, організувати ветеринарний контроль та нагляд, оформляти різні ветеринарні документи, володіти питаннями з фінансування та матеріально-технічного забезпечення ветеринарної діяльності.